Operativ kriseledelse, samhandling og kommunikasjon

Vil du lære å håndtere kritiske situasjoner på en effektiv måte ved å bruke god kommunikasjon og samarbeid med andre aktører i totalforsvaret? Dette studiet styrker dine ferdigheter innen kriseledelse, med fokus på økt kunnskap, situasjonsforståelse og samhandling på tvers av ulike sektorer. Studiet kombinerer nettbasert læring med samlinger.

Studiested: Rena

Varighet: 4 måneder

Studieform: Deltid

Studiepoeng: 15

Undervisningssprak: NO

Om utdanningen

Bakgrunn for studiet

Effektiv kommunikasjon og samhandling mellom ulike beredskapsaktører er avgjørende ved større hendelser. Rapporter etter de to mest alvorlige hendelsene i Norge de siste ti årene – 22. juli 2011 og jordskredet i Gjerdrum 2020 – har avdekket svakheter i samhandlingen mellom beredskapsaktører. I Norge er nødetater og beredskapsorganer delt i sektorer med spesifikke ansvarsområder, men ved en krise er det kritisk at disse sektorene samarbeider på tvers av ansvarsgrensene. Under pandemien ble det tydelig at hvert sektorsystem har egne beredskapsplaner, men mangler en samlet, koordinert styring for tverrsektorielt samarbeid. For å kunne håndtere store kriser på en effektiv måte, er det behov for felles situasjonsforståelse og innsikt i hvordan ulike hendelser påvirker samfunnet som helhet.

Studiet har som mål å tilby de som jobber med krisehåndtering og beredskap i totalforsvaret – inkludert brannvesen, politi, ambulanse, Forsvaret og kommunal kriseledelse – muligheten til å utvikle et samarbeid som kan bidra til bedre håndtering av fremtidige kriser.

Totalforsvaret refererer til det samlede forsvaret av Norge, både militært og sivilt, og innebærer samarbeidet mellom Forsvaret og sivile beredskapsaktører for å forebygge og håndtere kriser i både fredstid og krig.

Innhold

Målgruppe

Studiet er rettet mot ansatte i ulike deler av totalforsvaret, som brannvesen, politi, ambulanse, Forsvaret, Sivilforsvaret, og kommunal kriseledelse. En bred studentgruppe med ulik profesjonell bakgrunn og erfaring er viktig for å få til god tverrfaglig samhandling.

Relevans for arbeidsliv og videre studier

Studiet er særlig relevant for personer som allerede er ansatt i beredskapsrelaterte roller i totalforsvaret. Gjennom nyere hendelser har det blitt identifisert behov for bedre samhandling og koordinering mellom etatene. De fleste etater har interne opplæringsprogrammer, men det er få tverrsektorielle utdanningstilbud som kan forene profesjoner på tvers av ansvarsområder. Studiet ønsker å bygge en felles faglig plattform for profesjonene, slik at deltakerne blir bedre rustet til å håndtere fremtidige kriser gjennom styrket samarbeid.

Praktisk informasjon

Studiet er samlingsbasert, med totalt tre samlinger som gir deltakerne muligheten til å møte både fysisk og digitalt.

Mellom samlingene forventes det at studentene benytter digitale læringsplattformer for informasjon, diskusjoner og kompetansebygging.

Undervisningens innhold:

  • Forelesninger
  • Selvstudier
  • Gruppearbeid
  • Praktiske øvelser
  • Bruk av digitale verktøy for simulering og øving

Vurdering og eksamen:

Studiet kombinerer samlingsbasert undervisning med nettbaserte aktiviteter, og det stilles krav om 80 % tilstedeværelse.

Eksamensvurderingen består av:

  • Deltakelse i en digital øvelse under samlingen.
  • En skriftlig individuell oppgave knyttet til eksamensøvelsen.

Studieplan

Søknadsfrist og opptak

Kravene for opptak er generell studiekompetanse samt minimum to års relevant erfaring fra en beredskapsorganisasjon. Dette kan inkludere erfaring fra Forsvaret, nødetater, frivillige organisasjoner, kommunal beredskap eller helsevesenet. Annen relevant erfaring kan også vurderes.

Hva koster det?

Studiekostnaden for våren 2025 er 24 000 kroner, i tillegg til semesteravgiften. Endelig pris for 2026 er ikke satt enda, men det blir en liten justering av 2025 prisen som er kr. 24.000.