Fagansvarlig / foreleser Ingvar Rolstad

Sted: Kurs holdes over hele landet

10. sep 2025

Pris: 34.900,- (inkludert kursmateriell og bevertning)

I dag er det bred enighet om at framtidens helse- og omsorgstjenester både står overfor behov for nødvendig utvikling, omstilling og endring. Demografien er i sterk endring og spesielt vil en aldrende befolkning øke presset på tjenesten. Dette vil som kreve endring i organisering, ressursallokering og innovasjon i tjenestetilbudet. Ressurser i helse- og omsorgstjenestene er begrensede, og ledere må navigere mellom kvalitet, effektivitet og bærekraft. Dette innebærer evne til å lede i krevende økonomiske situasjoner. Digitalisering og KI og utvikling av velferdsteknologi gir muligheter for effektivisering, men krever også at ledere har kunnskap om hvordan ny teknologi kan implementeres og tas i bruk av ansatte og av tjenestemottakere. Videre må helse- og omsorgstjenestene omstille seg i tråd med nasjonale reformer og helsepolitiske føringer og prioriteringer.

For å møte framtidige endringsbehov er det viktig å ha kunnskap og ferdigheter til å lede med fokus på kvalitet og god økonomistyring. For å lykkes med gode prosesser er det spesielt viktig at mellomledere er trygge i rollen som leder og har tilstrekkelig kunnskap til å initiere, lede og støtte medarbeiderne i små og store endringer, omstilling og utvikling.

En helse- og omsorgstjeneste som skal utvikle og omstille seg innebærer at lederne må ha en forståelse av hvordan endring påvirker ansatte, tjenestemottakere og organisasjonskulturen. Viktig er også evne til strategisk tenking med fokus om kontinuerlig kvalitetsforbedring når langsiktige mål skal oppnås.

Dette kurset gir mellomledere god balanse mellom teori og praksis. Det vil gi deltakerne en teoretisk ballast og det legges vekt på gruppearbeid, jobbrelaterte case og innsikt og metodekunnskap til å tilnærme seg kvalitetsbegrepet i egen organisasjon.

Uten god kompetanse risikerer helse- og omsorgssektoren å møte utfordringer som dårlig gjennomføring av reformer, ineffektivitet og misnøye blant ansatte og tjenestemottakere. Investering i lederkompetanse generelt og kvalitetsledelse spesielt er derfor avgjørende for å møte fremtidens behov.

KVALITETSUTVIKLING – TEORI OG PRAKSIS

Samhandlingsledelse beskriver prosesser som legger til rette for og leder samarbeid på tvers av institusjoner, organisasjoner og etater. Det handler om å koordinere kommunikasjon og relasjoner for å oppnå økt effektivitet, bedre kvalitet på leveranser, økt innovasjon og engasjement hos de ansatte. Det kan kun oppnås med en trinnvis tilnærming, og derfor har Ambia utviklet denne praksisnære lederutviklingen for økt samhandling. Dette lederutviklingskurset tar for seg utfordringen å lede kvalitetsutvikling.

I praksis innebærer samhandlingsledelse å:
  • Fremme samarbeid: Tilrettelegge for og aktivt lede samarbeid mellom ulike aktører. 
  • Koordinere kommunikasjon: Sikre god informasjonsflyt og dialog på tvers av organisasjonsgrenser. 
  • Bygge relasjoner: Skape tillit og gode samarbeidsforhold mellom ulike aktører. 
  • Lede endring: Drive prosesser for endring og omstilling i samarbeidende enheter. 
  • Sikre helhetlig tilnærming: Fokusere på felles mål og resultater på tvers av organisasjoner. 

Kurset KVALITETSUTVIKLING – TEORI OG PRAKSIS har en praktisk tilnærming til det faglige innholdet. Teori og forskningsbasert erfaring knyttes til kursdeltakernes egen praksis. Kursdeltakerne bruker egne case og de knyttes opp mot teorien. Refleksjon og historiefortelling er en gjennomgående læringsmetode under kurset.

Viktige tema som blir gjennomgått og knyttet opp mot praksis er:

  • Få nødvendig innsikt i kvalitet som begrep
  • Få nødvendig kunnskap om Forskrift om ledelse og kvalitetsutvikling i helse- og omsorgstjenesten
  • Få nødvendig innsikt i hvordan arbeide med forbedringer i egen organisasjon
  • Få nødvendig kunnskap om grunnleggende prinsipper for kommunal økonomi
  • Få nødvendig kunnskap om bruk av statistikk
  • Få kunnskap om metoder for registrering og måling av kvalitet

Få nødvendig kunnskap om risikostyring

GJENNOMFØRING

Kurset gjennomføres med to fysiske samlinger a to dager og en digital dagssamling. Under kurset opprettes samhandlingsgrupper på 3-5 kursdeltakere. Gruppene jobber sammen på og mellom samlingene. Refleksjon, faglig diskusjoner og fordyping av stoffet som presenteres under samlingene vil skje i basisgruppen og i plenum.

For å styrke læringsutbytte og legge til rette for god lærings- og delingskultur og benyttes både IGP (Individ, Gruppe, Plenum) og erfaringsutveksling. Kursdeltakere får også selv presentere/framføre case og/eller faglig stoff for hverandre.

Det legges opp til korte forelesninger med grunnleggende teori, modeller, begreper og visualisering av det faglige stoffet. Forelesningene avløses alltid av en oppklaring- og erfaringsrunde, refleksjon eller oppgave i basisgruppene.

Kursdeltakerne får utlevert kurshefte med anbefalt faglig litteratur.

SAMLING 1 (to dager)

Samlingen vil inneholde forelesninger med hovedfokus om de mest sentrale teorier, modeller og begreper innen kvalitetsledelse. Tema som «kvalitetsbegrep», «kvalitetsforbedring», «kvalitetssystemer», «kvalitetsledelse i helse- og omsorgssektoren» blir presentert og oversatt til egen erfaring og praksis. Samlingen blir gjennomført med en veksling mellom forelesninger, arbeid i grupper, refleksjon og diskusjon.

På første samling deles deltakerne inn isamhandlingsgrupper, gjerne fra samme arbeidssted/case /mål.. Samhandlingsgruppen følger hele kurset,  velger/får en case/oppgave som skal presenteres på samling 3.

SAMLING 2 (en dag)

Samlingen er i sin helhet digital. Samlingen vil inneholde forelesninger med hovedfokus på «kommunal økonomi», «forståelse for nytten av å bruke av statistikk», «risikostyring»,

I samlingen vil vi gjennomgå de viktigste prinsippene for kommunal økonomi. Hvorfor statistikk bør benyttes aktivt i forbedringsarbeid. Og sikre lavest mulig risiko.

Ved ønske/behov vil vi bringe inn juridisk kompetanse.

SAMLING 3 (to dager)

Samlingen vil inneholde forelesninger, arbeid i grupper, og refleksjoner med hovedvekt på «bruk av kvalitetsindikatorer», «bruk av verktøy i forbedringsarbeid», «hvordan håndtere vi avvik».

Sentralt på denne samlingen blir refleksjon og erfaringsdeling av beste praksis, metoder, verktøy og framgangsmåte.

I oppstarten presenter basisgruppene sin oppgave gitt i første samling.

HVEM DELTAR?

Kurset er i utgangspunktet spesielt tilpasset ledere og mellomledere i kommunal helse- og omsorgstjeneste. Det å samle mange mellomledere fra en kommune kan gi hele organisasjonen et felles kompetanseløft. Lederne har fått en felles forståelse som kan komme alle til nytte. Lederne kan drøfte egne erfaringer og utfordringer innen samme forståelsesramme og dette kan bidra til at endrings- og omstillingsarbeidet lykkes i større grad.

Kurset egner seg også godt for ledere og mellomledere fra andre etater og virksomheter. Kurset er lagt opp slik at det tilpasses kursdeltakernes jobbrelaterte bakgrunn.

Pris og praktisk info

Kurset kan søkes OU-støtte fra KS. Det betyr at ledere og dere nære støttespillere i kommuner kan søke om refusjon deltakeravgiften gjennom KS sin støtteordning.